Boema & Losir Boema & Losir

ssss

sssssssssssssssss

Vilele Clement Popescu (actual Sanatoriul Balnear și de Recuperare, Secția Neuropsihomotorie copii)

Vilele Clement Popescu, actual Secția Neuropsihomotorie a Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol – Copii, 1909 – 1912

Str. Ovidiu nr. 2-4

 

Inițial Hotel Clement I. Popescu, ansamblul sanatorial cuprinde mai multe corpuri de clădire cu funcțiunea de sanatoriu, datând de la începutul sec. XX. Corpurile gemene de la str. Ovidiu datează din 1909 – 1912. Sanatoriul pentru copii, 1912, inaugurat 1920, Sanatoriul de poliomielita – 1927, Pavilionul pentru asigurați – Sanatoriul Clement Popescu.

În perioada interbelică, Sanatoriul Clement Popescu aparținea Ministerului Muncii si Ocrotirii Sociale, iar ansamblul era compus din 5 corpuri de clădire și un castel de apă.

Turnul de apă, construit în 1936, (cu structura în cadre de beton și zidărie din cărămidă, cu rezervor de 80 m.c.), reper vertical al localității, împreună cu mai multe clădiri anexă, au fost desființate în anul 2019 din cauza stării de degradare și pentru a elibera terenul, în vederea extinderii și modernizării Sanatoriului.

 

Corpurile gemene ale Ansamblului – Secția neuropsihomotorie a sanatoriului balnear si de recuperare Techirghiol, pentru copii, funcționale și în prezent, sunt clădiri demisol și parter, cu laturile lungi de cca. 40 m, perpendiculare pe str. Ovidiu, acoperite cu șarpanta în 2 ape, cu fronton către stradă,  azi având învelitoare din tabla fălțuită.

Fațadele scurte, spre strada Ovidiu, prezintă câte 3 ferestre la parter și câte 6 la demisol, unele fiind uși de acces din exterior.

Cele două corpuri paralele, foarte apropiate între ele, sunt unite în partea posterioară printr-un corp parter, prin care se face legătura și cu celelalte corpuri din incinta sanatoriului.

Fațadele demisolului sunt placate cu piatra fățuită, iar fațadele parterului sunt tencuite.

Împrejmuirea spre stradă avea un soclu placat cu piatră, cu grilaj metalic în partea superioară, care s-au păstrat, cu înălțarea soclului.

Inițial, frontoanele erau decorate cu elemente curbate din lemn, care nu s-au păstrat, iar streașina era susținută de console din lemn. Ferestrele, cu proporție tradițională de dreptunghi vertical, erau decorate cu ancadramente si ornamente in partea superioara, astăzi dispărute. Podurile se ventilează și astăzi spre strada prin ferestre in forma de oglindă, cu ancadramente.

Pe fațadele lungi, spre curte, cursivele din care se face accesul la camere sunt închise cu geamlâc pe soclu plin, model funcțional păstrat de la vilele turistice tradiționale.

 

 

Share Project :