Boema & Losir Boema & Losir

ssss

sssssssssssssssss

Vila Mica Belonă

Vila Mica Belona, 1935

Str. Eroilor nr. 6

 

Clădirea preia cu măiestrie, în planuri și volumetrie, forma specială a lotului, situat la intersecția a trei străzi, dintre care două în unghi ascuțit. Este construită în stilul modernist al anilor 1930, cu elemente decorative Art-Deco.

Ca și modelul său declarat – Hotelul „Belona” din Eforie Nord, clădirea sugerează imaginea unui pachebot. Prin volumetrie si detaliile atent studiate, este cu siguranță opera unui arhitect, posibil George Matei Cantacuzino, fără a se cunoaște în prezent documente doveditoare.

 

Clădirea prezintă subsol, parter, etaj 1 și un turn cu parter și două etaje și este acoperită cu șarpantă cu panta redusă, ascunsă în spatele aticului.

Intrarea principală, situată pe un plan de colț teșit, spre str. Oituz, este retrasă de la stradă și ridicată pe câteva trepte, în spatele unei împrejmuiri din zidărie ce prelungește planurile fațadelor, și este protejată la etaj de un volum semicilindric ce marchează colțul, racordând fațadele spre str. Eroilor si spre str. George Coșbuc. Pe aticul din colț, peste etaj, care se retrage în trepte succesive și este decorat în partea superioară cu elemente verticale în rezalit, există inițial, înscris cu litere volumetrice, numele clădirii: MICA BELONA.

Spre str. Eroilor, volumul clădirii este îmbogățit cu un bovindou prismatic la nivelul etajului, prelungit cu un balcon cu colțul rotunjit, parapet plin și mână curentă din țeava și copertina de aceeași formă, specifice stilului „Pachebot”. Un turn încununat cu un catarg metalic, ce adaugă, clădirii dominant orizontale,  un accent vertical, cu ferestre pe colț și ferestre circulare este de asemenea specific stilului modernist. Tratarea rotunjita a colțului clădirii, ferestrele din acesta zonă și ferestrele bovindoului, unite prin profile orizontale puternic reliefate, împrejmuirea decorată cu un trafor orizontal cu același model, sunt detalii specifice stilului Art-Deco.

Fațada laterală de est, spre str. George Coșbuc și fațada posterioară, de nord, nu prezintă elemente decorative.

 

 

Share Project :