Boema & Losir Boema & Losir

ssss

sssssssssssssssss

Vila Vidrighin, Băile și Hotel Simionescu

Vila Vidrighin, Băile și Hotelul Simionescu

Str. Dr. Ion Tătăranu nr. 3A

 

Vila Vidrighin reprezintă o tipologie de trecere de la tipul de vilă specifică stațiunii Techirghiol, având la parter și la etaj o cursivă exterioară tip cerdac cu stâlpi din lemn, din care se accede la camerele de cazare, la tipul de vilă în stil neoromânesc.

Clădirea cu parter și etaj este amplasată pe frontul de vest al străzii dr. Ion Tătăranu, la intersecția cu str. Oituz, la limita de Nord a lotului și prezintă fațada principală, lungă, spre curtea dispusă spre sud. Atât la parter cât și la etaj se află cate o colonadă /cursivă deschisă spre curte, cu deschideri rotunjite la colțuri, pe coloane cu capitel, cu parapet plin, din care se intră în camerele de cazare.

 

Clădirea a suferit modificări fata de situația inițială, vizibilă în imaginile istorice.

Pe fațada spre stradă, dispusă la aliniament, balconul de la etaj, susținut pe console pline, cu intrados ondulat, a fost închis ulterior, iar fereastra a fost mutată la exterior. La parter, o fereastră similară, a fost ulterior zidită.

În colțul de SE, spre stradă, peste etaj se înalță un turn cu aspect oriental, pe plan octogonal, ieșit în consolă față de etaj, acoperit cu o cupola, închis ulterior cu geamlâc, probabil accesibil din pod. Turnul nu se repetă la capătul opus al fațadei, fiind un element special de colț destinat a atrage atenția dinspre stradă.

Intrarea în clădire se face pe fațada dinspre sud, la parter în zonă dinspre stradă, iar la etaj printr-o scară balansată, dispusă într-un corp în formă de turn cu 3 niveluri, situat  în zona centrală a fațadei, ce se înălța peste acoperișul general al clădirii, fiind acoperit separat în 4 ape, iar la etajul 2 având forma unui foișor. Inițial. deschiderile sale erau libere, ulterior fiind închise, cu zidărie sau cu ferestre.

Fațada de nord, lipsită de deschideri este dublată de o anexă parter, mai recentă, pe toată lungimea sa, acoperită separat cu panta spre lotul învecinat, având toate golurile închise cu zidărie.

Consolele decorative din lemn de sub streașină, cu contravântuiri, prezente la corpul principal și la turnuri, ca și fereastra de la etaj, pe fațada spre strada, în arc trilobat, sunt specifice stilului neoromânesc.

 

Share Project :