Boema & Losir Boema & Losir

ssss

sssssssssssssssss

Vila Iași

Vila „Iași”, 1910 – 1920

Str. Narciselor nr. 6 colț cu str. Ovidiu

Vila este situată la intersecția str. Ovidiu cu str. Narciselor, având fațada principală, scurtă, spre str. Ovidiu, cu orientare est și fațadele laterale lungi perpendiculare pe aceasta, în lungul str. Narciselor – spre sud și spre nord. Prezintă demisol înalt și parter.

Fațada principală spre str. Ovidiu este tratată special: peste parter, colturile fațadei se înalță cu 1 etaj pe adâncimea unei travei, formând două turnuri pe plan pătrat, fiecare acoperit separat cu șarpantă în 4 ape, si unite intre ele printr-o travee îngustă, acoperită boltit, cu o fereastră arcuită în plin cintru. In aceeași zonă, demisolul este avansat spre stradă iar deasupra, la nivelul parterului, se dezvolta o terasă acoperită cu șarpantă în 3 ape, cu trei travei cu colturi rotunjite pe stâlpi din beton, cu parapet din prefabricate din beton traforat, care preiau forme tradiționale din lemn. Parterul și etajul prezintă câte trei deschideri.

 

În colțul de SE, la intersecția străzilor, se afla un volum parter înalt, fără demisol, ieșit din aliniere. Streașina sa se continua pe fațada laterala spre sud, având demisol și parter, care este tratată ca o cursivă – un pridvor cu stâlpi din beton și parapet din beton traforat, cu același model cu cel din fațada principală, din care se intra la camerele de cazare.

Intrarea principală se făcea pe aceasta fațadă, în mijlocul cursivei, fiind ridicată pe câteva trepte și marcată printr-o zonă ieșită in rezalit, cu o deschidere arcuită în arc trilobat, cu acoperire la nivelul streșinii principale, deasupra streșinii cursivei.

Colțul de SV este de asemenea marcat de un volum P+1 în formă de turn, acoperit separat, în 4 ape. Cursiva este acoperită cu pantă spre stradă, cu streașina mai jos decât cea a volumului principal. Fațada spre nord nu prezintă cursivă, doar ferestre simple ale camerelor de cazare.

Clădirea este acoperită cu șarpantă, cu învelitoare din țiglă, cu streașina ritmată de capetele panelor orizontale si de capetele căpriorilor din lemn, toate prelucrate rotunjit.

În afara parapeților traforați și a unor sprâncene simple din tencuială în partea superioară a ferestrelor, nu prezintă alte decorații. Clădirea este nefuncțională și se află în stare rea.

 

 

Share Project :