Boema & Losir Boema & Losir

ssss

sssssssssssssssss

Vila Păpușica (actual sediu al Primăriei)

Fosta Vila „Păpușica”, Primăria Orașului Techirghiol, 1914

Str. Dr. Victor Climescu nr. 24

 

Clădirea cu parter și etaj, inițial vilă turistică, adăpostește Primăria orașului de cca. 100 de ani și este amplasată în centrul localității, pe un teren în formă de trapez, între Faleza -str. Dr. Victor Climescu, str. paralela Ovidiu și străzile radiale Albăstrelelor și Narciselor, cu fațada principală și accesul din str. Dr. Victor Climescu. În fața intrării, spre Faleză, exista un scuar verde, agrementat recent cu un bazin circular.

Are o volumetrie compactă și inițial avea aspectul unei vile montane, cu detalii decorative din lemn. Fațada principală este simetrică față de axul intrării.

 

La parter există un portic cu 3 deschideri arcuite plat, cea din mijloc cuprinzând intrarea, iar la etaj – o loggie cu 3 deschideri. Inițial, parapeții de la parter și etaj și stâlpii de la etaj erau din lemn. La etaj, parapeții si ornamentele din partea superioară erau din lemn, având un model în diagonale încrucișate.

În prezent, parapeții la parter si etaj sunt din zidărie plină, iar ornamentele superioare au dispărut.

La extremitățile fațadei principale, încadrând porticul de la parter și loggia de la etaj, se află două travei pline ieșite in rezalit, ambele în forma de turn, cu acoperiș supraînălțat față de corpul principal.

Inițial, cele două acoperișuri nu erau similare, cel dinspre sud având un fronton acoperit în două ape deasupra streșinii principale, ornamentat cu un element semicircular din lemn.

Acoperișul principal era mansardat, având în ax un turnuleț cu acoperiș ascuțit, flancat de două lucarne.

Astăzi, detaliile din lemn au dispărut, cu excepția stâlpilor de la etaj, iar forma acoperișului a fost simplificată.

După anul 2010, clădirea a fost extinsă în zona de vest, printr-o articulație, cu  un corp P+1, care a preluat elemente de arhitectură de la clădirea inițială și din specificul local – deschideri arcuite la parter, loggie la etaj, acoperiș în 4 ape cu streașina largă, marcând orizontala.

 

 

Share Project :