Boema & Losir Boema & Losir

ssss

sssssssssssssssss

Vila Prahova

Vila „Prahova”, anii ‘20

Str. Alexandru Pușkin

 

Clădirea se situează pe frontul de NE al str. Alexandru Pușkin, între Bd. Victoriei și str. Mihai Eminescu.

Vila reprezintă prototipul vilei tradiționale cu etaj, având câte o cursivă deschisă la ambele niveluri, din care se intra la camerele de cazare. Clădirea a fost  mult modificată în timp. Are latura scurtă amplasată paralel cu aliniamentul străzii Pușkin și fațadele lungi paralele cu str. Eminescu.

 

Este un ansamblu de două clădiri parter și etaj, cuplate spate în spate, sub același acoperiș, cu șarpanta în 4 ape. Unitatea dinspre nord a păstrat aspectul tradițional de vila turistică, cu cursive la parter și la etaj. Unitatea dinspre sud a fost modificată prin extinderea încăperilor în locul acestor spații deschise, pierzându-se specificul și obținându-se o fațadă spre curte în care se mai păstrează doar ritmul foștilor stâlpi ai cursivei. Se păstrează în partea posterioară scara inițială într-o singura rampă de acces direct la etaj.

Unitatea dinspre nord prezintă pe fațada de nord spre curte – la parter o cursivă pe stâlpi din beton și parapet plin, posibil inițial din lemn, iar la etaj o cursiva cu stâlpi și parapet din lemn.

La parter, intrarea se face in zona centrala a fațadei, ridicată pe două trepte.

La etaj se ajunge în zona posterioară a clădirii, printr-o scară cu o singură rampă. Cursiva de la etaj se întoarce și pe fațada spre strada, are stâlpi din lemn și parapet din lemn, cu elemente orizontale. Tavanul cursivei este din podină de lemn iar streașina este largă.

Pe fațada de vest spre stradă, strada, tăiată oblic după direcția străzii, se păstrează la etaj, între cele doua unități, un balcon pe 2 console din beton, cu stâlpi și parapet din lemn, acoperit cu streașină supraînălțată.

Modelul parapetului, din șipci simple verticale, este probabil cel originar. Pentru restul cursivei de la etaj, parapetul a fost înlocuit cu scânduri din lemn dispuse orizontal, după un model din zonele montane.

Clădirea este în prezent acoperită cu șarpanta în 4 ape, cu învelitoare din tabla fălțuită de culoare cărămizie.

 

Share Project :