Boema & Losir Boema & Losir

ssss

sssssssssssssssss

Sanatoriul „Speranța”/ Băile Crețu

Sanatoriul „Speranța”, 1923

Str. Traian nr. 1A

Ansamblul sanatoriului „Speranța” este situat în zona centrală a localității, între str. Narciselor si Albăstrelelor, cu acces din str. Ovidiu la Est si din str. Traian la Vest, având înspre Est o curte amplă, amenajată ca un parc, cu o alee largă ducând spre intrarea clădirii principale.

In Planul de sistematizare 1933-1939 terenul aparținea dr. Irina Crețu, iar pe teren figurau 5 corpuri de clădire: Clădirea principală, Vila Maria, o uzină electrică, o alta clădire cu acces din str. Narciselor – corpul pentru bai calde și nămol „Speranța”.

 

Clădirea principala prezintă demisol și parter înalt. Parterul este înălțat pe un soclu înalt, tratat cu nișe de formă semicirculară.

Fațada principală, dispusă spre Est este prelungă, pe direcția Nord-Sud, simetrică, ornamentată în stil neoclasic.

Prezintă un rezalit central cuprinzând intrarea și doua rezalituri la cele doua capete ale fațadei, toate marcate cu frontoane triunghiulare la nivelul acoperișului.

Rezalitul central este conformat ca un portic cu proporții clasice, cu o deschidere flancată de ambele părți de câte doua coloane gemene, inițial cu capitel ionic. Sub portic, în axul de simetrie se afla intrarea în clădire, accesibilă printr-o scară monumentală cu 7 trepte.

Pe toată lungimea fațadei, între cele trei rezalituri, se dezvoltă o terasă descoperită, cu parapet plin, ritmat de pilaștri. Ulterior a fost adăugată o pergolă, din care în prezent au rămas doar stâlpii din zidărie.

Fațada clădirii este tratată cu arcade in plin cintru, cu ornament în cheie, pe pilaștri plați, fiecare a doua deschidere fiind o fereastră. Deasupra ornamentelor, o cornișă înaltă, simplă, subliniază orizontalitatea clădirii Astăzi clădirea este in ruină, păstrându-se doar zidurile.

 

 

 

Share Project :