Boema & Losir Boema & Losir

ssss

sssssssssssssssss

Sanatoriul balnear Clement Popescu (actual Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol – Secția Copii)

Fost Sanatoriu „Clement Popescu”, Casa de Sănătate a Ministerului Muncii, Casa Asigurărilor Sociale, Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol – Secția Copii

Str. Ovidiu nr. 2-4, str. Traian

 

Posibil arh. Victor Ștephănescu (1876-1950)

Ansamblul sanatorial cuprinde mai multe corpuri de clădire cu funcțiunea de sanatoriu, datând de la începutul secolului XX – corpurile gemene de la str. Ovidiu – 1909 – 1912, Sanatoriul pentru copii – 1912, inaugurat în 1920, Sanatoriul de poliomielită – 1927, Pavilionul pentru asigurați – Sanatoriul Clement Popescu.

În perioada interbelică, Sanatoriul Clement Popescu aparținea Ministerului Muncii și Ocrotirii Sociale, iar ansamblul era compus din 5 corpuri de clădire și un castel de apă.

Turnul de apă, construit în 1936 (cu structura în cadre de beton și zidărie din cărămidă, cu rezervor de 80 m.c.), reper vertical al localității, împreună cu mai multe clădiri anexă, au fost desființate în anul 2019 din cauza stării de degradare și pentru a elibera terenul, în vederea extinderii și modernizării Sanatoriului.

 

Corpul A – Secția de copii handicapați neuropsihomotor, a fost construit pe baza unei Autorizații de Construire din 1927, pentru Casa Centrala a Asigurărilor Sociale – Pavilionul pentru Asigurați, în acea perioada conducătorul sanatoriului fiind dr. Ion Tătăranu.

Este o clădire simetrică, inițial cu parter și două etaje, cu fațadele tencuite și acoperire în terasă, având peste etajul 2 o copertină evazată și un atic plin, iar in centrul fațadei de sud, pe acoperiș, un etaj 3 tehnic, cu suprafața redusă.

În plan, clădirea are o formă generală de bară, cu laturile lungi de cca. 40 m perpendiculare pe str. Traian, îmbogățite în centru cu rezalituri care cuprind intrările, iar la capete cu două corpuri perpendiculare, ce apar ca rezalituri în fațade. Ulterior, clădirea a fost etajată cu un nivel, păstrându-se copertina peste etajul 2. Etajul 3 este acoperit cu șarpantă în 4 ape, iar fațadele sunt tratate diferit fata de restul clădirii, cu asize din tencuiala alternând cu cărămida aparentă. Etajul tehnic a fost modificat și parțial înglobat in șarpanta generală. Cele doua corpuri ramase sunt acoperite separat, cu șarpanta.

Fațadele sunt în prezent decorate mai simplu decât apar în proiectul autorizat. Ferestrele sunt de tip dreptunghi vertical și sunt separate, individual sau în grupuri, prin pilaștri, parapeții sunt decorați cu casete din tencuială, decorate cu pătrate în relief.

În partea de est se extinde prin corpuri anexa parter, ce fac legătura și cu corpul nou P+2, construit recent.

 

Share Project :