Boema & Losir Boema & Losir

ssss

sssssssssssssssss

Hotel Grand/Minerva

Vila „Minerva”, 1916-1919, ref. 1939

Str. Eroilor nr. 2, colț cu str. Dr. Victor Climescu

 

Clădirea a fost construită între anii 1916-1919, conform inscripției de pe fațada turnului, cu funcțiunea de sanatoriu pentru invalizi.

Inițial a existat o clădire cu parter și etaj – Hotel „Grand”, ulterior Sanatoriul „Minerva”. În anul 1936 a fost autorizată etajarea cu un nivel si mansardă, iar turnul a fost înălțat cu 2 etaje.

În anul 1936 era proprietatea Societății Mutilaților Invalizi din Războiu -„Minerva”.

Clădirea îmbina stilul neoromânesc al perioadei primei construcții, cu stilul modernist, specific anilor 1930, când a fost etajată și modernizată. Reprezintă un tip de arhitectură mai rar întâlnit la Techirghiol: Vilă cu etaj și elemente de arhitectura neoromânească – turn, arcade, ferestre cu arce în plin cintru.

Imobilul are un amplasament și o volumetrie specifică de colț, cu un turn la intersecție și două aripi cu parter, două etaje și mansarda, acoperite cu șarpantă în 4 ape, și învelitoare din tabla fălțuită.

 

Elementul arhitectural distinctiv este turnul de colț, cu parter si 3 etaje, pe plan circular, cu acoperiș conic, care realizează articulația dintre cele două aripi. Unele ferestre de la parter sunt arcuite în plin cintru, iar etajul superior al turnului este decorat cu nișe alternând cu ferestre, cu arce în plin cintru susținute pe coloane angajate, cu capitel – acestea, împreună cu turnul acoperit conic fiind elemente de stil neoromânesc. Pe fațada turnului, la etajul 2, exista un blazon în relief, în formă de scut, cu două săbii intersectate și anii construirii -1916-19, iar deasupra acestuia, pe parapetul etajului 3 al turnului era scris – MINERVA, HOTEL, RESTAURANT.

Balcoanele, care în proiect aveau parapet din grilaj metalic, au în prezent parapetul plin, din zidărie, majoritatea ferestrelor fiind simple, rectangulare, cele de la etajul 2, fiind unite pe orizontală prin profilatură, casa scării are ferestre circulare; toate aceste detalii fiind expresia stilului modernist al anilor ‘30, când clădirea a fost etajată și modificată.

Un alt element specific clădirii îl reprezintă împrejmuirea spre cele două străzi, din piatra fățuită, având și rol de zid de sprijin, datorită pantei terenului.

 

Share Project :