Boema & Losir Boema & Losir

ssss

sssssssssssssssss

Hotel Regal/Casa Abdurhaman Abdul Halim

Hotel Regal/Casa Abdurhaman Abdul Halim

sfârşitul secolului al XIX-lea

Bd. Tomis nr. 46, colţ cu str. Negru Vodă

În 1896, Abdurhaman Abdul Halim a primit autorizaţia de construire a unei case la intersecţia străzilor Carol cu Fructelor (actuale Tomis și Negru Vodă). Clădirea, una dintre cele mai interesante construcții din frontul istoric al zonei vechii gării, este compusă din subsol, parter, etaj şi mansardă prezentând fațade bogat decorate în stil eclectic.

 

Colţul de la intersecţia celor două străzi este marcat printr-un turn cilindric la nivelul mansardei, acoperit cu o cupolă. La parter, pe colţ, a existat iniţial o intrare, acoperită cu un balcon de plan semicircular la etajul 1. Intrarea principală este şi ea marcată, la nivelul mansardei, printr-un volum supraînălţat acoperit cu o cupolă. La nivelul fațadelor, vitrinele parterului au suferit numeroase modificări în decursul timpului, dar etajul şi mansarda şi-au păstrat autenticitatea stilului şi a decoraţiilor. Hotelul Regal a funcționat la etaj, în timp ce la parter se afla un cinematograf.

După 1948, imobilul a fost naţionalizat, iar Cinematograful „Popular” a continuat să existe până în anii ’90. În prezent, spațiul fostului hotel este utilizat pentru birouri.

 

Share Project :