Boema & Losir Boema & Losir

ssss

sssssssssssssssss

Hotel Palace

Hotel Palace

1912–1914

Str. Remus Opreanu nr. 5-7

Hotelul Palace a fost construit în stil eclectic, în anul 1912, după planurile arhitectului francez E.P. Goué, la cererea baronului Edgar de Marçay, căruia i s-a substituit ca entitate juridică Societatea Marilor Stabilimente din Constanța. Imobilul a fost conceput în scopul găzduirii clienților bogați ai Cazinoului. Inaugurat în 1914, arhitectura acestuia amintește de hotelurile Rivierei franceze, fiind compus din cinci etaje, respectiv șase la nivelul fațadei orientate către mare. Fațada principală, integrată laturii sudice, include ca element central intrarea, flancată de câte două console, de mari dimensiuni, prevăzute în segmentele superioare cu ghirlande de tip Empire. Fiecare etaj conține particularități arhitecturale la nivelul ferestrelor și balcoanelor, reprezentate de: etajul I – balcoane cu feronerie și zidărie, etajul II – balcoane cu feronerie pe console. Fațada dinspre mare e mai înaltă și cuprinde o scară monumentală în spirală, care ajunge până la nivelul mării.

 

Hotelul Palace a reprezentat, alături de Mercur, unul dintre hotelurile de lux, beneficiind de utilități moderne precum: lifturi la fiecare etaj, iluminat electric, telefon, baie în fiecare cameră, încălzire centralizată prin calorifere, restaurant cu profil româno-francez, terasă pe acoperiș. Acestora li se adăuga poziționarea favorabilă, dar și inedită, la malul mării și în proximitatea Cazinoului. Un element interesant îl constituie faptul că directorul imobilului era Marie Antoinette Husser, femeile deținând rar o astfel de poziție în perioada respectivă.

În anul 1928, hotelul, aflat în situație de insolvabilitate, a fost vândut avocatului Toma Boată, cu condiția ca acesta să achite datoriile imobilului, iar după 1948 a fost naționalizat. În anii ’70, și-a reluat funcția de hotel și restaurant. În anul 2001 a fost retrocedat moștenitorilor, în prezent nefiind inclus în circuitul turistic.

Share Project :