Boema & Losir Boema & Losir

ssss

sssssssssssssssss

Cazinoul Mamaia

Cazinoul din Mamaia, CT-II-a-B-21001, 1934-1935

Ansamblul este format din Pavilionul central, Restaurant, Corpurile laterale cu cabine, Pod cu bar maritim. Cazinoul din Mamaia a fost proiectat de arhitectul Victor G. Stephănescu.

După 1930, la inițiativa vice-primarului se pune problema realizării unui nou cazinou! Cazinoul a fost realizat în trei etape: 1. Pavilionul central cu restaurant, 2.Cabinele cu băi, 3. Pasarela cu bar maritim și tobogane.

 

Corpul central a fost început la 1 aprilie 1934 și încheiat în iulie 1934, clădirile băilor și pasarela în primăvara anului 1935. Întreg ansamblul a fost inaugurat la 15 august 1935. Cu această ocazie a fost construită o mică gară de călători în imediata apropiere. Clădirea pavilionului central a fost conceput în stil modernist, cu accente Art Deco, cuprinzând la subsol grupuri sanitare, la parter, restaurant cu anexe, prăvălii, sediul poliției și cabine tefonice, iar la etaj terasă acoperită pentru dans și locuința administratorului.

Cazinoul a fost ridicat din zidărie de cărămidă și planșee din beton armat, dar și pe cadre la partea dinspre mare, pe fundații de beton. Construcția avea 182 de cabine, pe parter și etaj, un corp perpendicular la capete, cu vestiare, dușuri, grupuri sanitare, anexe cu porticuri și spre plajă, spații verzi.

Inaugurarea cazinoului s-a făcut în anul 1935, în prezența Regelui Carol al II-lea, a membrilor Guvernului şi a notabilităţilor Constanţei. Aici erau dispuse cabine de băi, un pod de beton cu tobogan maritim, la capătul căruia era proiectat un bar.

Pasarela era lungă de 130 m până la o terasă bar, care dispunea de două tobogane și două debarcadere. Cazinoul a aparținut O.N.T. Litoral iar după anul 1990, S.C. Mamaia SA.

 

Share Project :

  • Categories:
  • Share Project :