Boema & Losir Boema & Losir

ssss

sssssssssssssssss

Hotel Rex

Hotel Rex

1936-1940

arhitect George Matei Cantacuzino, în colaborare cu arhitect Vasile Arion

 

Urmând comanda lansată de Oficiul Național de Turism și Căile Ferate Române, sub deviza ”turism pe litoral”, arhitecții George Matei Cantacuzino și Vasile Arion proiectează  un hotel monumental, cu 140 de camere, care, la acea vreme și mulți ani după inaugurarea sa, avea să fie cel mai mare de pe litoralul românesc. Marele arhitect G.M. Cantacuzino (1899-1960)  era, la acea vreme, arhitect-șef la CFR (1937-1940).

 

Piatra de temelie a acestui hotel este pusă chiar de Regele Carol al II-lea la 15 august 1936, numele hotelului urmând firesc acestui eveniment. Hotelul Rex este inaugurat la 29 iunie 1940, fiind promovat în materialele care anunțau evenimentul, ca fiind ”cel mai modern, cel mai distins, cel mai confortabil hotel de vilegiatură”, care oferă ”dans în fiecare zi, serate de gală în fiecare vineri seara, excursiuni”. Reprezenta și o mare performanță din punct de vedere constructiv, având o suprafață de cca. 1000mp, subsol, parter și patru etaje și fiind fundat pe un radier general din beton armat, așezat direct pe stratul de nisip al plajei Mării Negre(structura: inginer Vermecher; execuția: inginer Aurel Ioanovici).

După Al II-lea Război Mondial, hotelul Rex, a devenit casă de odihnă pentru clasa muncitoare, sub denumirea ”Casa de odihnă 1 Mai”, pe fațada principală sigla ONT fiind înlocuită de stema Republicii Populare Române, pentru ca, după un timp, să redevină hotel de lux, sub denumirea ”Hotel Internațional”. Iată cum, opera marelui arhitect G.M. Cantacuzino a traversat decenii de istorie complexă, continuând să fie un reper major al stațiunii Mamaia, fiind ilustrat continuu de cărțile poștale.

După anul 1990 și-a reluat vechea denumire, dar a fost multă vreme scos din uz și a suferit pierderea porticului de sud, datorită unei dezvoltări imobiliare realizată în imediata sa vecinătate.

În prezent așteaptă să i se redea strălucirea de odinioară, într-un context urban modificat.

 

Share Project :

  • Categories:
  • Share Project :