Boema & Losir Boema & Losir

ssss

sssssssssssssssss

Vila Zeana 1 (actual Hotel Flacăra)

Vila Zeana 1 (actual Hotel Flacăra), 1934

Str. Oituz nr. 10

 

La numai 200 de metri de plaja și de Băile Reci, Complexul Flacăra și Sanatoriul Balnear Vraja Marii sunt situate în Parcul Movilă al stațiunii Eforie Sud, într-o zona de vegetație abundentă. Complexul Vraja Mării este situat în stațiunea Eforie Sud, sanatoriul fiind deschis pe întreaga perioada a anului. Complexul dispune de cinci unități hoteliere: Marea Neagră, Victoria, Flacăra, Republica și Siret, toate se află în cadrul aceluiași complex.

Vila, construită de dr. Zeana Dumitru în 1934, face parte din Complexul Vraja Mării și este amplasată în apropierea hotelului Parc. Este o clădire ce se desfășoară pe parter și două etaje cu o compoziție planimetrică ce pornește la parter de la un pătrat, etajele fiind retrase în rezalit.

 

Volumul principal spre mare și paralel cu strada Oituz avansează spre strada dr. Cantacuzino cu un volum semicircular ce amintește de soluția arhitecturală a complexului Belona din Eforie Nord. Această compoziție a planului permite realizarea unor terase între volumele jucate ale vilei. Rezolvările arhitecturale, atât planimetrice cât și ale fațadelor aparțin curentului modernist bine reprezentat în arhitectura românească a deceniului ʹ30. Fațadele sunt simple cu o tratare arhitecturală în care domină orizontalele și cu ferestre circulare care amintesc de arhitectura navală.

Share Project :