Boema & Losir Boema & Losir

ssss

sssssssssssssssss

Cazinou

Cazino, 1931-1935

Str. Tudor Vladimirescu

 

Proiectul cazinoului a fost inițiat în anul 1931, avându-l ca proiectant pe arhitectul Arta Cerchez, ginerele lui Ioan Movilă, soțul Feliciei Movilă, iar execuția a fost finalizată în anul 1935.

Societatea  Anonimă Movilă – Techirghiol inaugura Cazinoul în vara aceluiași an (1935), pe promenada din stațiunea Carmen Sylva. Elegantul imobil în stil Art Deco, proiectat de Arta Cerchez, găzduia la parter un restaurant cu scena pentru orchestră, cafenea, bar american, birouri, coafor, oficiu poștal, punct de telefonie, iar etaj se aflau sălile de joc.

 

Clădirea cazinoului din Eforie Sud este un obiectiv reprezentativ pentru arhitectura maritimă în stil Art Deco; împreună cu Cazinoul din Mamaia construit în aceeași perioadă, simbolizează una din formele modernismul european prezente pe litoralul românesc. Clădirea de înălțime medie și cu o dezvoltare predominant orizontală, cu rezolvări spațial-volumetrice în așa fel încât să fie posibilă amenajarea de galerii și pasaje comerciale, simplu liniare, în cazul de față o circulație între malul mării și strada comercială din spatele cazinoului. Stilul clădirii utilizează terasa ca acoperire datorită retragerilor în trepte a ultimelor niveluri, formulă care generează o siluetă complexă și dinamică. Motivul în trepte este prezent la cele două turnuri simetrice care flanchează volumul orizontal al edificiului. Registrele fațadelor sunt decorate prin simple profile. Mulurile liniare care însoțesc și conturează întotdeauna silueta clădirilor, a registrelor principale, a retragerilor sau decroşurilor sunt caracteristice acestui stil.

Între 1945-1989, imobilul a intrat în proprietatea statului, printr-un act de donație. Între anii 1990-2017, clădirea a devenit proprietatea THR Marea Neagră, care, în anul 1997 decide închiderea clădirii, datorită stării fizice precare. În anul 2017, imobilul își schimbă proprietarul și intră într-un proces de restaurare și extindere.

 

 

Share Project :