Boema & Losir Boema & Losir

ssss

sssssssssssssssss

Hotel Carol I (actual Sediu al Comandamentului Flotei Navale Române)

Hotel Carol I

CT-II-m-A-02828, 1879–1882

Str. Remus Opreanu nr. 13

Hotelul Carol I a fost construit în perioada 1879-1882, după planurile arhitectului Alexandru Orăscu, la cererea antreprenorului Henry Guarracino. Piatra de temelie a fost pusă în octombrie 1879 de către principele Carol, iar inaugurarea s-a realizat în iunie 1882. Imobilul reprezintă o construcție monumentală, în stil clasicist, cu fațada principală orientată către oraș. Intrarea centrală, integrată fațadei vestice, este valorizată și prin terasa de la etaj, susținută prin doi pilaștri și șase coloane cu capitel ionic și bază cubică. Primele două etaje sunt conectate prin pilaștri și coloane adosate, prezentând capiteluri corintice. Clasicismul construcției se reflectă și în alte elemente arhitecturale: frontoane, cariatide, meandre, cornișă cu denticuli și capiteluri la etajul 2, segmentul central al fațadei principale, integrând două statuete feminine de tipologie antică greacă, finalizate la nivelurile inferioare prin ghirlande.

 

După inaugurare, imobilul a fost preluat de Societatea The Anglo-Romanian Hotel Company Limited, fiind considerat în epocă unul dintre cele mai moderne, luxoase și vizitate hoteluri de pe litoralul Mării Negre. Evenimentele organizate aici (baluri, banchete, nunți, acțiuni filantropice) erau constant descrise în jurnalele mondene ale perioadei. Hotelul a găzduit, de asemenea, o serie de personalități politice și culturale: Ion C. Brătianu, Dimitrie Sturdza, Petre Carp, Nicolae Iorga.

În perioada 1924-1927, imobilul a fost renovat, supraetajat, cumpărat de statul român, transferat armatei și transformat în Cercul Militar Local. În 1983 a fost restaurat, iar în prezent este sediul Comandamentului Marinei Militare. În segmentul central al curții fațadei principale este amplasat bustul amiralului Vasile Urseanu, unul dintre principalii organizatori ai Marinei Civile și ai flotei comerciale române, și unul dintre pionierii astronomiei în România.

Share Project :