Boema & Losir Boema & Losir

ssss

sssssssssssssssss

Hotel Popovici

Vila Popovici, 1903-1906

Str. Faleză

 

Imobilul, amplasat în centrul stațiunii pe faleză, a fost construit în perioada 1903 – 1906, proprietar fiind deputatul Constantin Popovici. În timpul primului război mondial a fost transformat în Sanatoriu militar.

 

Planul general, cu parter și două etaje, este de tip adunat pornind de la formă pătrată cu amplasarea în decroș pe colțurile dinspre faleză și dinspre strada Brătianu a trei corpuri. Pe colțurile dinspre faleză sunt două turnuri, unul cu baza pătrată și celălalt cu bază dreptunghiulară, care este cel mai înalt și cel mai avansat în plan. Pe latura sudică și cea dinspre mare aceste corpuri de clădire sunt înconjurate  de două registre de cursive cu stâlpi și parapeți din lemn care dau nota specifică a construcției, așa cum reiese din fotografiile istorice. Un alt element ce particularizează arhitectura imobilului îl reprezintă frontonul din lemn, pe console din lemn, ce unește cele două turnuri, element care conferă casei caracterul arhitectural de vilegiatură.

Vila este acoperită cu o șarpantă în patru ape, cu învelitoare din țiglă. Streșinile sunt largi pe console de lemn ce asigură o bună protecție fațadelor. Fațadele sunt simple, de formă dreptunghiulară, cu chenare și solbanc simple. Construcția este în curs de reabilitare. În lipsa unor regulamente care să asigure protecția imobilelor istorice din Eforie Sud, parte dintre elementele caracteristice descrise nu vor fi refăcute, exemplu balcoanele turnului înalt și frontonul din lemn.

Share Project :