Boema & Losir Boema & Losir

ssss

sssssssssssssssss

Hotel Hrisicos

Hotel/Clădirea Embiricos

1922

Str. Nicolae Titulescu nr. 13, la intersecţia cu str. Ion Cantacuzino

Clădirea, de proporţii monumentale, a fost construită în stil Art Nouveau, în anul 1922, dar prezintă și elemente neoclasice, rezultând o abordare generală de factură eclectică. Este compusă din parter, patru etaje şi mansardă.

Parterul cuprinde mai multe intrări, dintre care cea principală se deschide către două scări monumentale şi un lift din feronerie. Zona de colț este rotunjită în plan și cuprinde, la fiecare nivel, câte trei ferestre mari. Ferestrele de la etajul 1 sunt arcuite „în mâner de coș”, cele de la etajul 4 – „în plin cintru”, iar cele intermediare sunt simple, rectangulare. Colțul prezintă un balcon pe plan circular la etajul 1 și balcoane franțuzești la etajele 3 și 4.

Elementele sculpturale sunt puternic reliefate, în special la nivelul etajelor 1 şi 4, încadrându-se tipologiilor ciorchine, ghirlandă şi florală. Mansarda spre strada N. Titulescu este surmontată de un fronton arcuit.

Frații Embiricos, Leonidas, Mihail și Maris, au inaugurat în 1914 prima cursă transatlantică Constanţa – New York. În contextul efectelor Marii Crize economice a anilor ’30, clădirea a fost vândută în 1940 unei bănci regionale, Creditul Funciar Urban Iași. În 1944 a fost utilizată de autorităţile sovietice, iar în 1950 a devenit, pentru o scurtă perioadă, sediul Comandamentului de Marină Militară. Ulterior, a avut mai multe destinații cu funcție publică și locativă. Aflată mult timp într-o stare avansată de degradare, în prezent Primăria Municipiului Constanța a iniţiat un proiect de reabilitare care urmează a fi finalizat în anul 2023.

 

Share Project :