Boema & Losir Boema & Losir

ssss

sssssssssssssssss

Hotel Belona

Hotel Bellona, 1932-1934, cod LMI CT-II-m-A-02880

str. Tudor Vladimirescu nr. 12,

arhitect George Matei Cantacuzino

 

Construit, inițial, ca sanatoriu pentru Societatea Mutilaților Invalizi de Război, va fi transformat în hotel, scurt timp după finalizarea sa.

Operă emblematică a marelui arhitect George Matei Cantacuzino (1899-1960), hotelul a devenit celebru imediat după ce a fost construit, fiind publicat în numărul 5 din anul 1934 al prestigioasei reviste franceze ”L’Architecture d’aujourd’hui”, în articolul ”L’Architecture  en Roumanie”, semnat de R. Moity-Bizary și G.M. Cantacuzino.

Amplasat pe faleză, la limita de Sud a parcelarului Aristide Blank, în pandant cu Vila Marelui Voievod Mihai, operă a arhitectului Horia Creangă, care închide parcelarul la Nord, hotelul este orientat perpendicular pe mare, construit în formă de vapor gata de a fi lansat la apă pentru a străpunge valurile. Are toate camerele orientate către Sud și Est, continuate prin balcoane generoase, latura de Nord fiind rezervată serviciilor.

 

Se constituie în reperul arhitectural și urbanistic al acestei zone extinse a litoralului românesc.

Protejat și corect pus în valoare prin dezvoltarea urbanistică a stațiunii din perioada postbelică, este umbrit și scos din scară, în prezent, de masive volume arhitecturale, construite în ultimele decenii, în imediata sa vecinătate.

Datorită valorii sale culturale complexe, este înscris în Lista Monumentelor Istorice, în grupa valorică A – importanță națională.

 

Share Project :